Vastgoed

NL: Speuren naar bouwgrond nu online mogelijk

Het Kadaster heeft een groot deel van haar (openbare) informatie online beschikbaar. Met name voor zelf ontwikkelende aannemers zijn deze databases goede bronnen om grondposities te verwerven of te onderzoeken.

De tijd dat gemeenten de volledige zeggenschap hebben over de openbare ruimte, lijkt helemaal voorbij. Particulieren, projectontwikkelaars en projectontwikkelende aannemers roeren zich steeds meer in de beschikbare bouwgrond. Want grondbezit kan het begin zijn van zakelijk succes. De openbare kadastrale informatie was altijd vrij ontoegankelijk, omslachtig aan te vragen. Het Kadaster heeft een verbeterslag gemaakt door de informatie via twee breed opgezette databases toegankelijker te maken voor haar abonnees.

Actueel
De eerste, Kadaster-online, is een site met actuele, juridische, kadastrale en hypothecaire informatie, bijgewerkt tot en met de vorige werkdag. Alle kadastrale gegevens behorend tot een perceel of een (rechts)persoon kunnen met behulp van verschillende zoektermen of inzoomend op een kaart via internet of via e-mail worden opgevraagd. Maar niet alleen de eigenaren kunnen worden bekeken; ook de cultuuromschrijving, hypothecaire gegevens, overig zakelijk gerechtigden en geregistreerde beperkingen staan vermeld.

Snel handelen
Voor aannemers is het bijvoorbeeld van belang of een perceel een monumentale bebouwing bevat of op de grond de Wet Voorkeursrecht Gemeenten rust. De site wordt dagelijks up to date gehouden. Dit in het belang van snel te kunnen handelen. Wanneer een interessant perceel in de verkoop komt, liggen er gauw kapers op de kust.

Historisch
Historische gegevens, en minder actuele informatie, zijn te vinden in het tweede kanaal, Kadata-internet. Dit overzicht bevat alle koopsommen van woningtransacties, transacties van bedrijven en overzichten van de handel in agrarische gronden. Deze database bevat geen persoonsgegevens. Dus wie wil schatgraven, of inzicht wil hebben in het handelsverleden van een perceel -bijvoorbeeld om de prijs te kunnen bepalen- kan hier terecht. Ook is de kadastrale kaart beschikbaar, waarbij het mogelijk is om in- en uit te zoomen en kaarten te verschuiven. De kadastrale kaart bevat naast de indeling van de percelen, de perceelnummers, hoofdbebouwing, straatnamen en huisnummers. Handige bijkomstigheid is de mogelijkheid de geselecteerde percelen naar de eigen pc te downloaden, om in een tekenprogramma te plakken en een schetsontwerp te maken. Voor precieze maten - een exacte weergave van de kadastrale grenzen - is toch echt een grensreconstructie nodig.

Toegang
De databases van het Kadaster zijn elk voor € 60,36 per jaar toegankelijk. Abonnees krijgen toegang via gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens betaalt de abonnee een bedrag tussen de €0,50 en € 5,72 per opgevraagd gegeven, variërend van een koopsom tot kadastrale kaarten. Grensreconstructies kosten € 377,00 per perceel.

Meer informatie is te vinden op www.kadaster.nl. Een demonstratie van Kadaster-online is hier te vinden.