Algemeen

Dom Keulen geklasseerd als bedreigd werelderfgoed

De UNESCO heeft 34 'nieuwe plaatsen' geklasseerd als werelderfgoed. Verder heeft de organisatie ook de Dom van Keulen en de Iraanse stad Bam toegevoegd aan de lijst van 'bedreigd werelderfgoed'. De tempels en het paleis van Angkor in Cambodja, alsook het Fort Bhala in Oman en het nationale parkgebergte Rwenzori in Oeganda zijn volgens de Unesco niet langer bedreigd.

"De restauratie van de tempels van Angkor door de UNESCO is een succes", luidt het. "Angkor is van de vernietiging gered". Illegale opgravingen, plunderingen en mijnbouw waren de belangrijkste redenen om de tempels van Angkor destijds als bedreigd werelderfgoed te erkennen.

Het fort van Bahla in Oman werd in 1988 als bedreigd werelderfgoed geklasseerd toen verschillende bouwprojecten in de nabijheid van de site werden opgezet. Het gebergte van de Rwenzori in Oeganda staat sedert 1999 bij de UNESCO als bedreigd werelderfgoed geklasseerd omdat het beheer van het park in gevaar was.

De UNESCO vergadert van 28 juni tot 7 juli in het Chinese Suzhoe. Daar werd ook beslist om 34 'nieuwe' plaatsen te klasseren als werelderfgoed, waaronder 29 culturele sites en 5 natuurterreinen. De lijst van de Werelderfgoed van de UNESCO bevat nu 788 sites wereldwijd, waaronder 154 natuurterreinen.

De Dom van Keulen is volgens de Unesco bedreigd door de constructie van zeer hoge gebouwen tegenover het gotische kerkgebouw. Die bedreigen de integriteit van de stad, aldus de Unesco. Oo werden de archeologische resten van de Iraanse stad Bam door de UNESCO als bedreigd werelderfgoed erkend. Op 26 december 2003 lieten in Bam zowat 26.000 mensen het leven bij een aardbeving.

In China werden de oude steden en graftombes van de Koguryo-dynastie als werelderfgoed erkend. In het hele land zijn nu 30 werelderfgoedsites.

Ook dichter bij huis erkende de UNESCO werelderfgoedsites. Zo behoren de rivier Elbe in Dresden (Duitsland), het stadhuis van Bremen, het Poolse park Muzakowski en het koopmanskwartier en de haven van het Britse Liverpool voortaan tot het werelderfgoed.
Build for Life