Nieuwbouw

Multifunctioneel vastgoedproject rond Regenboogstadion Waregem

Multifunctioneel vastgoedproject rond Regenboogstadion Waregem
De herinrichting van de site nabij het Regenboogstadion in Waregem-Zuid, met momenteel vooral parkeerzones, is een belangrijk speerpunt in het vernieuwingsbeleid van de stad. Als één van de belangrijke toegangspoorten tot het centrum wil het stadsbestuur deze site op een doordachte, kwalitatieve, duurzame en innovatieve manier klaarstomen voor de toekomst. Dit door er een attractieve mix van wonen, werken, verblijven en recreatie aan te bieden. Daartoe besliste Stad Waregem de gronden rond het Regenboogstadion te verkopen aan een derde partij die het idee dan verder conceptueel uitwerkte.

Projectontwikkelaars ION, Alheembouw en De Steenoven sloegen de handen in elkaar voor een visionair totaalproject en overtuigden het stadsbestuur. Hun masterplan laat zich alvast kenmerken door een unieke architecturale visie waarin kwaliteit, leefbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit voorop staan. Tegelijk nestelt het project zich perfect in het DNA van een site die aansluit bij de open groenzone van de vallei van de Gaverbeek, het Regenboogstadion, diverse sportterreinen en Waregem Expo.

Concreet komen er aan de binnenstedelijke ring van Waregem-Zuid twee woontorens met 13 bouwlagen, een hotel, een kantoor- en retailgebouw en een apart parkeergebouw. Zo zal er enerzijds een levendige stedelijke publieke ruimte ontstaan met een grote variëteit aan functies: retail, kantoren, horeca, vergaderruimtes, sportfaciliteiten… Anderzijds komt er een duidelijke afbakening van het meer privatieve karakter rond de woontorens. De synergie van al deze functies wordt versterkt door de specifieke inplanting van de gebouwen waartussen voldoende doorzichten en open ruimtes zijn om door te wandelen. De vorm van de gebouwen -het lijkt wel een vormenpaviljoen- is zo geconcipieerd dat er nergens voor- of achterkanten zijn waardoor ze een architecturaal geheel vormen.

De relatie van de nieuwe bebouwing met de bestaande omgeving en het stadion is ook duidelijk. Het retail- en kantoorgebouw, het hotel en het stadion vormen een architecturaal drieluik. En de twee woontorens markeren samen met het hotel alvast ‘de Poort van Waregem’.

Voor die integrale visie tekenen zowel de projectontwikkelaars als de drie betrokken architectenbureaus: B2Ai, Wielfaert Architecten, en BOGDAN & VAN BROECK.

Twee woontorens

De initiatiefnemers kiezen bewust voor slechts twee woontorens, maar dan wel voor twee bijzondere, waarbij de appartementen kunnen genieten van unieke vergezichten over Waregem. Ze staan los van elkaar maar vormen een twee-eenheid, elk gepositioneerd aan de rand van de vijver. Opvallend is de ‘alzijdigheid’ van de gebouwen, er zijn m.a.w. geen voor- of achtergevels.

De woontorens, met maar liefst 13 bouwlagen, krijgen de unieke vorm van een verticale, gestapelde groene wijk waarbij grote terrassen met hun verschillende oriëntaties en typologieën een sculpturale indruk geven. Men kan het vergelijken met een toolbox à la carte waarvan er luikjes/schuifjes open getrokken worden met uitpandige en ruime buitenterrassen/leefterrassen, wintertuinen, en voor de penthouses zelf, een privatief zwembad.

Er komen 112 appartementen met mooie leefoppervlaktes die toegankelijk zijn voor een divers koperspubliek. De prijs varieert naargelang de oppervlakte en de verdieping waar het appartement zich bevindt. Er zijn 1, 2, 3 en 4 slaapkamer- appartementen. De integratie van afzonderlijke fietsliften naar de kelder zorgt voor een gebruiksvriendelijke en veilige oplossing om het fietsgebruik aan te moedigen. Een ondergrondse parking is uiteraard voorzien.

De woontorens kijken uit op de reeds aangelegde vijvers. Tussen de woontorens en het hotel komt een doorwaadbare en plasmavormige waterpartij die zich rond de curves van de gebouwen slingert, met een knipoog naar de vijvers even verderop.

Kantoor- en retailgebouw

Het masterplan voorziet ook een gebouw van 3.250 m² voor retail en kantoren. met een ondergrondse parking. De drie gevels zijn gelijkwaardig ‘alzijdig’ zodat men kan spreken van een keivormig gebouw met afgeronde hoeken. Het vormt alvast een architecturaal en dynamisch geheel met het hotel en het Regenboogstadion. Daartussen wordt een plein met bomengrid aangelegd.

Multifunctioneel vastgoedproject rond Regenboogstadion Waregem

Hotel met 60 kamers

Waregem kan best bijkomende hotelcapaciteit gebruiken. Daarom komt er ook een hotel met 60 kamers en vergaderfaciliteiten. Het krijgt de naam Parkhotel naar het gelijknamige Parkhotel in Kortrijk. Er komt geen restaurant maar wel een loungebar (‘Bar Jules’). Deze horecafunctie draagt ook bij tot de stedelijke beleving van de site. Ook hier zijn de gevels ‘alzijdig’. Tussen hotel en woontorens loopt overigens ook nog een doorwaadbare waterpartij.

Apart parkeergebouw

Ter compensatie van de ingenomen parkeerzones wordt aan de overkant van de Zuiderlaan een parkeergebouw opgetrokken met 3 verdiepingen voor een kleine 300 wagens. Gridmatig opgebouwde gevels en verticale houten lamellen zullen refereren naar de ritmiek van het voetbalstadion.

Leefwereld met stedelijke beleving

Het hele bouwconcept en vormentaal is gericht op beweging, actie, sociale interactie, sociale cohesie en sociale controle. Zowel overdag als ’s avonds is er activiteit op en rond de site. Overdag aan het retail- en kantoorgebouw en het stadion; buiten de kantoor- en winkeluren en in het weekend door de bewoners van de woontorens; in het weekend extra bezoekers voor de expo en het voetbalstadion. Een continue activiteit is bovendien gegarandeerd door het hotel, dat met een bemande receptie als aanspreekpunt voor de buurt kan fungeren en als sociale controle.

Mobiliteit

De parkeerbehoefte en de mobiliteit op en rond de site werd berekend door studiebureau Vectris, en dit in functie van de verwachte verkeersflow en de bestaande verkeerswegen. De verwachting is dat met er met de bestaande buurtparkeermogelijkheden en de gecreëerde parkeerruimte geen noemenswaardige capaciteits- of doorstromingsproblemen zullen opduiken. Onder de twee woontorens en onder het retail- en kantoorgebouw zijn al respectievelijk een 150-tal en 50-tal parkeerplaatsen voorzien. Het gloednieuw parkinggebouw aan de overkant van de Zuiderlaan zal nog eens een kleine 300 wagens herbergen.

Multifunctioneel vastgoedproject rond Regenboogstadion Waregem

Winning team

De drijvende krachten achter dit project zijn Davy Demuynck, Managing Partner ION, en Bart Vanderdonckt, CEO De Steenoven/Alheembouw. Met hun feitelijke vereniging verlengen zij een eerdere synergie die momenteel loopt aan de stationsbuurt Roeselare met het project ‘Groenling’. Met dit tweede uniek project in Waregem willen ze bijdragen tot de groeiende aantrekkingskracht van Waregem in het algemeen, en de buurt rond het Regenboogstadion in het bijzonder. De opstartfase van het project is voorzien voor najaar 2017 en de oplevering zal gefaseerd verlopen.

“De integrale, architecturale visie en uitdagende woonvormen van ons project zijn een mooi antwoord op het traditionele Vlaamse wonen-in-de-verkaveling. De combinatie retail, kantoor, hotel, sport en wonen zorgt voor een continue activiteit op en rond de site en draagt zo bij tot de groeiende aantrekkingskracht van de buurt rond het Regenboogstadion en van het stedelijk wonen in het algemeen”, luidt het bij initiatiefnemers Bart Vanderdonckt en Davy Demuynck.
De keuze van het stadsbestuur voor dit consortium is niet toevallig. Zowel ION als De Steenoven/AlheemBouw hebben gelijkaardige referentieprojecten op hun actief die tegelijk als inspiratiebron fungeerden. Zo is dat voor ION bv. het Waregem Business Park, en Niefhout te Turnhout; voor De Steenoven is dat het Mercure hotel en kantoorgebouwen in het Accent Business Park te Roeselare, en het kantorencomplex 17 West te Waregem; voor Alheembouw is dat het Cultuurcentrum te Ieper en het appartementen– en hotelcomplex De Ham te Oudenaarde.

Tevreden stadsbestuur

Burgemeester Kurt Vanryckeghem: “Als stadsbestuur zijn we opgetogen met de plannen van het consortium. De voormalige stedelijke gronden rond het Regenboogstadion te Waregem krijgen hun langverwachte multifunctionele invulling van wonen, werken, verblijven en recreatie. Het project is een belangrijk speerpunt in onze beleidsvisie rond de vernieuwing van de stad Waregem, met tevens een positieve impact op de lokale middenstand. Bovendien is de site makkelijk bereikbaar via de binnenring van Waregem, met een directe aansluiting op de E17. Als economische attractiepool sluit het project ook mooi aan bij de reeds hoge industrienijverheid in de streek.”

Ook interessant