Verlichting

Nieuw led-licht voor de Brusselse Grote Markt

Nieuw led-licht voor de Brusselse Grote Markt
© Schréder
Brussels schepen van Openbare Werken, Els Ampe huldigde onlangs de nieuwe sfeerverlichting van de Brusselse Grote Markt in. Voor de verlichting werd gebruik gemaakt van de nieuwste milieuvriendelijke led-technologie.
De energiefactuur van de Stad voor de verlichting van de Grote Markt kan men daardoor door 5 delen. Er werd ook een glasvezelnetwerk van meer dan 10 km geïnstalleerd voor klank- en lichtspel.

Historische façades

Het door Unesco uitgeroepen werelderfgoed is één van de mooiste pleinen ter wereld. Het heeft nu de sprookjesachtige verlichting die ze verdient. De lichtjes zijn feeëriek en energiezuinig: ecologie en gezelligheid gaan hand in hand.

Het nieuwe lichtplan valt ook goed bij de burgemeester die het beschouwt als een bijdrage aan de grootsheid van de deze plek. Het licht is volgens de burgervader een essentieel waarde-element voor de Grote Markt, meer in het bijzonder voor zijn historische façades.

Nieuw led-licht voor de Brusselse Grote Markt
© Schréder

Lichtbeeldhouwer

De verlichting van de Grote Markt, gerealiseerd in led-technologie is ideaal om de architecturale details van de gebouwen in de kijker te plaatsen, vooral het kantwerk aan de gevel van het stadhuis.

Internationaal gereputeerde lichtkunstenares Isabelle Corten (Radiance 35) en de Frans lichtbeeldhouwer Patrick Rimoux realiseerden het nieuwe Brusselse paradepaardje. Federaal investeringsfonds Beliris investeerde 3,4 miljoen euro in de verlichting. Federaal minister bevoegd voor Beliris, Didier Reynders, is opgetogen over de goede samenwerking met de Stad Brussel. De nieuwe verlichting is van groot belang voor de Europese hoofdstad. De culturele rijkdom en het patrimonium van Brussel is van onschatbare waarde. Door de Grote Markt te voorzien van een nieuwe verlichting investeert Beliris in de uitstraling van onze hoofdstad. Zowel in de letterlijke als in de figuurlijke zin van het woord.

Led-projectoren

Er was een nauwe samenwerking tussen patrimoniumbeheer en werfcoördinator ENGIE Fabricom. Om de led-verlichting te plaatsen werden speciale kleeftechnieken toegepast die het patrimonium in ere houden. De installatie kan ten allen tijde zonder schade verwijderd worden.

Ook de bediening van het systeem is makkelijk en vanop afstand mogelijk alsook een veelheid aan lichteffecten. In totaal zijn meer dan 1600 individueel gestuurde led-projectoren geïnstalleerd op de Grote Markt. Deze technologie geïmplementeerd door Schréder, is verbonden met een intelligente regiebediening.

Nieuw led-licht voor de Brusselse Grote Markt
© Schréder

Ook interessant