Architectuur

Kleuterschool als een dorpsgemeenschap

De Frederiksvej Kindergarten in Kopenhagen is door het Deense architectenbureau COBE vormgegeven als een cluster van elf archetypische huisjes. De speelse en afwisselende kleuterschool is vandaag officieel geopend. Met het ontwerp voor de Frederiksvej Kindergarten heeft COBE afstand willen nemen van de gebruikelijke, grootschalige schoolomgeving. Het architectenbureau heeft geprobeerd een ‘dorpssfeer’ te creëren door het gebouw op te delen in elf kleine huizen met verschillende oriëntatie.

Diversiteit

“We vinden het belangrijk om intimiteit en ruimte voor de kleine kinderwerelden te creëren binnen de kleuterschool, waar ze een groot deel van de dag doorbrengen”, zegt Dan Stubbergaard, oprichter en creatief directeur van COBE. “Diversiteit is een sleutelbegrip in het ontwerp; we hebben uiteenlopende ruimtes gecreëerd, die plek bieden aan verschillende activiteiten in alle seizoenen.”

De elf huisjes staan enigszins verschoven ten opzichte van elkaar om het programma van de kleuterschool te verdelen. De verspringing van de gevel verdeelt zowel de buitenruimte in kleinere speelplekken, als het interieur in ruimten van verschillende grootte en vormen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant