Architectuur

Dag en Avond van de Architectuur 2015

Op 11 oktober vindt de 7e editie van de Dag van de Architectuur plaats. Meer dan 50 spraakmakende gebouwen in heel Vlaanderen en Brussel gooien hun deuren open voor het publiek. Met de thema’s ‘co-creatie’ en ‘beleveniswaarde’ focust het Vlaams Architectuurinstituut op de wisselwerking tussen gebruiker en realisator van architectuur. “Architectuur maken is vandaag meer dan ooit een gedeeld avontuur”

Architectuur is steeds mee-maken

Architectuur onderga je niet, je maakt ze mee. Geen opdracht zonder bouwheer, geen gebouw zonder bouwers, geen vergunning zonder bestuurders, geen draagvlak zonder burgers, geen architectuur zonder architect. Architectuur is inmiddels doorgedrongen in alle hoeken van de samenleving, waar ze zich - prominent of juist discreet - in het alledaagse heeft genesteld. Elke dag wordt architectuur door bewoners en gebruikers beleefd, gemaakt en meegemaakt.

Die co-creatie en beleveniswaarde vormen samen het thema van de Dag van de Architectuur 2015. Op zondag 11 oktober ontdekken we samen met u gebouwen die zich engageren in een gedeelde ruimte: crèches, scholen, groepswoningen, universiteiten, verzorgingstehuizen ... Veel van die gebouwen zijn het resultaat van de Open Oproep, het beproefde instrument van de Vlaams Bouwmeester om publieke opdrachtgevers te helpen bij het kiezen van een ontwerper. Daarom werkt het Team Vlaams Bouwmeester mee aan de invulling van het programma van deze Dag van de Architectuur.

Avond van de Architectuur

Op 10 oktober reikt minister van Cultuur Sven Gatz de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uit, een prijs voor een uitzonderlijke verdienste voor architectuur uit Vlaanderen. Voorafgaand aan deze prijsuitreiking zetten we de rol van publieke betrokkenheid bij de realisatie van architectuur in Vlaanderen in de kijker.

Het volledige programma van de Avond en de Dag van de Architectuur wordt eind augustus bekend gemaakt op www.dagvandearchitectuur.be.

Ook interessant