Second Home

Italiaans onroerend goed: de markt in 2015

Het jaar 2014 was interessant voor (buitenlandse) huizenkopers in Italië. Een groot aanbod van kwaliteitswoningen in alle prijsklassen en gebieden zorgde ervoor dat een record aantal van de relaties van ItaliaCasa hun droomhuis kon vinden. En dat tegen meestal gunstige prijzen. Het herstel van de markt, dat in het noorden al in 2013 zichtbaar werd, verplaatste zich nu ook naar midden-Italië waar het prijsniveau flink lager is dan 4 à 5 jaar geleden. Gecombineerd met een groot en interessant aanbod zorgt dat ook in 2015 voor een marktsituatie waar voor de huizenkoper veel voordeel te behalen is.

In het noorden blijven de bekende meren onverminderd populair en de vraag lijkt zich vanuit het buitenland ook te herstellen aan de Ligurische kust en in Piëmonte. Opvallend is de jaarlijks toenemende interesse in (luxe) woningen in de Italiaanse wintersportgebieden. In deze gebieden is door de jaren heen weinig gebouwd en ontwikkeld waardoor de vraag en het aanbod niet altijd in evenwicht zijn.

Als we meer in detail kijken naar midden-Italië, dan valt op dat er in de zgn. premium gebieden van Toscane zoals de Chianti en de heuvels rond Lucca een sterkere prijscorrectie heeft plaatsgevonden dan in de minder bekende gebieden zoals Garfagnana en Lunigiana. Hierdoor worden woningen in de bekendere gebieden ook bereikbaar voor kopers met een meer bescheiden budget. In Umbria en Le Marche zijn de prijscorrecties minder waarneembaar geweest, maar daar zijn de prijzen altijd al gunstiger geweest dan in het bekendere Toscane. In ieder geval zien we ook in Umbria en Le Marche een sterk en veelomvattend aanbod in alle prijsklassen. Tot slot constateren wij ook een stijging van de interesse in Lazio. De nabijheid van de eeuwige stad Rome maakt een aankoop in deze Italiaanse regio vanuit investeringsoogpunt zeer geschikt. Het landschap heeft (ten noorden van Rome) veel overeenkomsten met het zuiden van Toscane en Umbria, maar Lazio telt in vergelijking met deze regio’s aanzienlijk minder Nederlandse en Belgische eigenaren van tweede huizen.

Voor wat betreft zuid-Italië is de situatie in veel van de regio’s nog lastig. Een voorzichtig herstel lijkt in Puglia plaats te vinden waar de vraag naar de voor dit gebied zo typerende huizen weer toe lijkt te nemen. Na het grote enthousiasme voor de trulli lijkt het nu de beurt aan de iets minder exotische maar karakteristieke dorpswoningen en villa’s met zeezicht in de Salento.

Voor het komende jaar verwachten wij een verder marktherstel in midden-Italië waarbij aangetekend dient te worden dat de vraag vanuit Italië zelf nog zeer zwak zal blijven. Het zijn met name de buitenlandse (tweede) huizenkopers die tot nu toe voor het herstel van de markt in de bekendere gebieden hebben gezorgd. Voor wie nog van de gevolgen van de afgelopen crisisjaren wil profiteren is 2015 een interessant jaar om stappen te zetten.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant