Vastgoed

Wordt herfinanciering woninglening duurder?

Als consumenten hun woonlening willen herfinancieren omdat bijvoorbeeld de rente is gedaald, betaalt hij de bank een schadevergoeding van maximaal drie maanden interesten op het resterende bedrag. Deze boete mag van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) best wat duurder worden. Zijn langlopende kredietcontracten met een vaste rentevoet nog wel houdbaar, gelet op de lage schadevergoeding die de consument betaalt om zijn lening te herfinancieren? Die vraag zal dit jaar volgens de BKV gesteld worden na de "massale herfinancieringsgolf" van eind 2014, zo staat in hun jaarverslag.

"De vaststelling moet worden gemaakt dat de forfaitaire wederbeleggingsvergoeding (de schadevergoeding, red.) van drie maanden interesten onvoldoende is om het verlies dat de kredietgever hierbij gebruikelijk lijdt, te compenseren."

Vorig jaar hebben uitzonderlijk veel mensen een herfinanciering van hun hypothecaire lening gevraagd. "We hebben meer dan 30.000 externe (bij een andere bank, red.) herfinancieringen geteld, goed voor verschillende miljarden euro. Daarnaast waren er ook interne herfinancieringen die we niet geteld hebben. Dat weegt zwaar door", zegt voorzitter van Gérald Bogaert.

"De Belg kiest voor een vaste rente omdat hij niet graag risico's neemt. Als de rente stijgt is hij blij, maar als ze daalt vraagt hij een herfinanciering." Bogaert wil dan ook dat het "onevenwicht" tussen het recht van de consument en de plichten van de banken wordt weggewerkt.

Ook interessant