Architectuur

Debat over de toekomst van het Vlaams Bouwmeesterschap

Na een succesvolle petitie die ervoor pleit om het instituut Vlaams Bouwmeester een waardige doorstart te geven, wordt op 18 september een publiek debat georganiseerd over de toekomst van het Vlaams Bouwmeesterschap. De petitie wist op twee dagen tijd al meer dan 3.000 handtekeningen te verzamelen. Het debat vindt plaats in deSingel in Antwerpen. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat dat de Vlaams Bouwmeester vervangen wordt door een tijdelijk samengesteld college van adviseurs uit het architecturale middenveld. Dat team zou vallen onder het departement Ruimtelijke Ordening.

Die beslissing maakte veel reacties los, zowel bij beroepsorganisaties, universiteiten en individuele architecten. Ze zou de onafhankelijkheid van de Vlaams Bouwmeester op de helling zetten. Ook de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz, betreurde de hervorming.

Het team van de Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuur Instituut organiseren nu op 18 september een debat in deSingel over de toekomst van het Vlaams Bouwmeesterschap. Vertegenwoordigers uit verschillende geledingen van de Vlaamse architectuur (praktijk, cultuur, beleid en wetenschap) zullen er hun mening geven.

Ook interessant