Nieuwbouw

Bouw nieuwe entree Van Gogh Museum gestart

De bouw van het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam is afgelopen woensdag van start gegaan. Minister Stef Blok (Wonen) verrichtte de eerste handeling door met een vorkheftruck een betonnen paal te verplaatsen. De nieuwe entree verhuist naar het Museumplein, waar ook het nabijgelegen Rijksmuseum en het Stedelijk Museum hun hoofdingang hebben. De bouw van het open en transparante glazen entreegebouw duurt ruim een jaar. Naar verwachting is de nieuwe ingang in de zomer van 2015 gereed.

Van het totale bouwbedrag van zeventien miljoen euro is nu ruim tien miljoen euro binnen, vertelde museumdirecteur Axel Rüger. Het museum blijft tijdens de bouwwerkzaamheden open voor publiek.

Het entreegebouw wordt toegevoegd aan de ellipsvormige expositievleugel die in 1999 is neergezet. De ontwerper daarvan, Kisho Kurokawa, tekent ook voor het nieuwe glazen paviljoen. De uitwerking is gedaan door Hans van Heeswijk architecten. De constructie zal bestaan uit 650 vierkante meter glas.

De nieuwe hoofdingang leidt tot achthonderd extra vierkante meter vloeroppervlakte, dat moet zorgen voor een betere doorstroming van de 1,5 miljoen bezoekers die elk jaar langskomen.

"Het belangrijkste is het verbeteren van de toegankelijkheid", zei Rüger. Nu staan er elke dag lange rijen op een smalle stoep naast een drukke straat, dat soms tot levensgevaarlijke verkeerssituaties leidt.

Ook interessant