Architectuur

Architect Michael Graves overleden (fotospecial)

Op 12 maart 2015 is de Amerikaanse architect Michael Graves overleden. De tachtig jaar geworden Graves is vooral bekend vanwege zijn postmoderne werk, waaronder het Castalia-complex en het Louwman Museum in Den Haag. Ook was hij lid van de New York Five. Michael Graves werd in 1934 in Indianapolis geboren en studeerde architectuur en design. Hij had op 28 jaar de belangrijkste elementen van een grote carrière al verenigd: academische lauweren, belangrijke prijzen en een professoraat in Princeton. Michael Graves maakte deel uit van de New York School, een architectengroep die de esthetische, geometrische vormgeving van de Internationale stijl weer heeft toegepast. Graves bouwde naast villa's o.m. universiteitsgebouwen en musea. Zijn ontwerpen waren op verschillende tentoonstellingen te zien, o.m. in het Museum of Modern Art in New York in 1967.

Ook Michael Graves laat in de opeenvolging van zijn werk een omslag van modern naar postmodern zien. Aanvankelijk oriënteerde hij zich op de vroege werken van Le Corbusier, (zie New York Five), maar in de loop van de tijd werd de invloed van Le Corbusier minder. Zijn architectuur kreeg meer het karakter van ruimtelijke sculpturen, een ietwat late uitwerking van het kubisme. In toenemende mate paste hij kleur toe in zijn wanden. Door steeds meer klassieke details, zoals sluitstenen en het gebruik van rustica, op een maniëristische wijze in te voegen liet hij blijken het zuivere modernisme de rug toegekeerd te hebben. Zijn nieuwe beeldtaal combineert historische motieven met de taal der modernisten.

Graves probeert in zijn ontwerpen de belangrijke symbolen van een cultuur, van een land of van een regio zorgvuldig te determineren, ze te vertalen in vorm (de basisvormen - kubus, cilinder, kegel, pyramide, etc. - spreken hem daarbij zeer aan) en ze dan op een nieuwe manier te arrangeren. De 'Hollandse' kapvorm en het 'Hollandse' raam met witte roeden is op deze wijze (wel erg makkelijk) terug te vinden in zijn gebouw Castalia in Den Haag. Het gebouw is samen met het er naast gelegen Helicon van Sjoerd Soeters het nieuwe Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Graves moest werken met het gestripte skelet van de oude, saaie door Jan Lucas ontworpen Transitorium toren (1965-1967). De kantoortoren heeft twee 35 meter hoge puntdaken gekregen. Deze puntdaken hebben geen functie, er zitten geen kantoor- of installatieruimtes in. Door de twee puntdaken en een verticale strook wordt de suggestie gewekt dat het gebouw uit twee panden bestaat. Het gebouw van 21 verdiepingen heeft een hoogte van 104 meter. Rijksbouwmeester Patijn spreekt van 'Haagse Bluf'. Graves zou de spot drijven met de conventies waarmee wij vergroeid zijn.

Ook interessant