Algemeen

Draaideuren duizenden liften in Nederland onveilig

Duizenden flats in Nederland hebben levensgevaarlijke, verouderde liften. Deze draaideurliften, die geen schuifdeuren hebben, zijn in de meeste Europese landen verboden.

De flats die ermee zijn uitgerust, stammen voornamelijk uit de jaren zestig. Er zijn tien- tot twintigduizend van deze liften in gebruik. Draaideurliften zijn met enkele kleine aanpassingen veiliger te maken. Het ministerie van Sociale Zaken, dat de veiligheidseisen van liften bepaalt, vindt dat de kosten daarvan niet opwegen tegen de verwachte vermindering van het aantal ernstige ongelukken. Dat blijkt uit correspondentie met de Nederlandse Vereniging voor Lift- en Roltraptechniek (VLR).

Het ongeluk dinsdag in Rijswijk waarbij een 6-jarig jongetje bijna is gewurgd toen zijn tas tussen de liftdeur kwam, gebeurde ook in een draaideurlift. Het jongetje ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Het ministerie onderzoekt het ongeluk. De uitkomst bepaalt of het beleid wordt aangepast. Draaideurliften zijn riskant omdat de liftkooi niet is afgesloten en voorwerpen of lichaamsdelen aan de liftschacht kunnen blijven hangen.

Ook hebben ze geen sensoren die voorwerpen tussen de deur en de lift opmerken. De VLR, liftbouwers en het Nederlandse Instituut voor Lifttechniek vragen de overheid al sinds 1988 het afsluiten van de liftkooi van draaideurliften verplicht te stellen.
Build for Life